W zależności od wieku drzew i stanowiska, rozpoczynają się zbiory Gali. Tam gdzie owoce są mniej wyrównane, pod względem wielkości lub koloru, powinno się zastosować zbiór dwuetapowy. W wielu krajach zbiór podzielony jest na trzy etapy. Pierwszy, sa to jabłka najwyższej jakości do dłuższego przechowywania. Drugi , są to owoce o podobnej jakości, jednak do szybszego handlu. Na końcu zrywane są jabłka z przeznaczeniem na soki.
Rozwój szarej pleśni i gorzkiej zgnilizny ograniczamy wykonując zabiegi ochronne w okresie potencjalnych infekcji, czyli kiedy jabłka jeszcze wiszą na drzewie. Choroby te rozwijają się nawet gdy na owocach brak uszkodzeń. Mokra zgnilizna i monilioza, to choroby, które mogą się rozwinąć jedynie gdy owoce zostaną uszkodzone. Dlatego aby ograniczyć ich rozwój jabłka muszą być zrywane w taki sposób aby nie naruszyć ich skórki. Dlatego musza być zrywane z ogonkiem i nie mogą być kaleczone. Dyskwalifikacją są również wszelkie naturalne, bądź powstałe za sprawa chorób czy szkodników uszkodzenia.
UWAGA: Bardzo często jabłka są kaleczone zbyt długimi paznokciami, dlatego należy wymagać aby pracownicy mieli rękawiczki albo krótkie paznokcie.
Obserwujemy wzrost zagrożeń ze strony zwójkówk. Tam gdzie w poprzednim sezonie obserwowano straty spowodowane żerowaniem tych szkodników a ostatni zabieg preparatami zwalczającymi owocówkę i zwójkówki wykonano 3tygodnie temu , można zastosować obecnie Affirm lub Delegate.
Tam gdzie presja jest mniejsza można wykorzystać produkty bakteryjne jak.