Raz jeszcze przypominamy, że ze względu na panujące upały, powinniśmy zawiesić wykonywanie niektórych prac w sadach jak: opryskiwania drzew, zwalczanie chwastów, koszenie trawy, cięcie letnie, przerywka owoców.
- W przypadku opryskiwania drzew, nie jesteśmy w stanie zagwarantować jak zachowają się rośliny, na które zostały naniesione preparaty chemiczne w dniu gdy temperatura powietrza przekracza 30C. Należy również pamiętać, że w czasie upałów owoce mogą nagrzewać się do prawie 50C, co jeszcze bardziej podnosi zagrożenie wystąpienia uszkodzeń.
- W przypadku herbicydów istnieje ryzyko parowania ich substancji aktywnych, co może prowadzić do uszkodzeń drzew. Dotyczy to zwłaszcza regulatorów wzrostu jak MCP czy 2,4-D.
- Wyższa trawa, nawet zaschnięta, zatrzymuje na swojej powierzchni po nocy więcej rosy, co poprawia znacznie wilgotność powietrza w sadzie. Ważne zwłaszcza w gruszach.
- Wykonywanie obecnie przerywki czy cięcia letniego, to olbrzymie ryzyko poparzeń słonecznych na owocach.
Panujące upały zmuszają do włączania instalacji nawodnieniowych. Należy jednak pamiętać, że intensywne nawadniania sadów jabłoniowych w okresie wyhamowywania już wzrostu pędów to błąd, gdyż grozi to pojawieniem się wtórnych przyrostów.
W przypadku drzew owocowych należy pamiętać, że najbardziej newralgiczne momenty jeśli chodzi o dostępność wody to początkowa wegetacja i kwitnienie, oraz letni wzrostu owoców. W wymienionych okresach należy dbać o odpowiednią jej dostępność. Najlepiej dokonywać wówczas oceny w oparciu o pomiary siły ssącej gleby (im większa siła ssąca gleby, tym mniejsza zawartość wody).
Do tego celu służą tensjometry.
W przypadku jabłoni, w newralgicznych momentach (kwitnienie i okres wzrostu pędów) siła ssąca gleby nie powinna być większa niż 20-30kPa.
Okres od połowy czerwca do połowy lipca, to czas gdy lekkie przesuszenie jest tolerowane a nawet wymagane (nie dotyczy oczywiście młodych sadów).
Ułatwia to wyhamowywanie wzrostu pędów jabłoni bez ujemnego wpływu na finalną wielkość owoców. Wówczas siła ssąca gleby powinna oscylować w granicy 50kPa-70kPa (zjawisko stresu kontrolowanego).
Obecnie siła ssąca powinna wynosić około 40-50kPa.
Na 2-3 tygodnie przed zbiorem jeszcze bardziej intensyfikujemy nawodnienie. Wówczas siła ssąca gleby powinna zmaleć do 30kPa.
W przypadku gatunków pestkowych, praktycznie do zbioru owoców ciśnienie gleby nie powinno być większe niż 30kPa, a po zbiorach nie powinno przekraczać 70-80kPa.
W szkółkach i młodych nasadzeniach, do końca lipca ciśnienie gleby nie powinno być większe niż 30kPa. W sierpniu 40 kPa. Późnym latem i jesienią nie większe niż 60-70kPa.