Korzystając z panującego, niewielkiego ochłodzenia, można ponownie powrócić do zabiegów nawozami wapniowymi. Polecane głownie na odmianach Szampin, Ligol i Jonagoldach. W przypadku chlorku wapnia stosujemy obecnie 7kg/ha tego nawozu w mieszaninie z preparatami Mantrac i Zintrac, których dawki możemy zwiększyć do 0,5l/ha. W celu uniknięcia uszkodzeń, bardzo ważnym dodatkiem do wymienionych nawozów są preparaty oparte na aminokwasach jak Delfan czy Megafol. Oba produkty stosujemy w dawce 0,5-1l/ha.
Na odmianach potasolubnych (Gala, Gloster, Pinowa) nadal możemy kontynuować zabiegi nawozem MKP. MKP nie stosujemy już na odmianach wrażliwych na gorzką plamistość podskórną (Jonagoldy, Ligol, Szampion)
Przypominamy, że na odmianie Jonagold można wykonać dodatkowo zabiegi jednym z preparatów zawierających etylen (Ethrel, Etafon). Zabieg wykonujemy w okresie 5-4 tygodni przed spodziewanym zbiorem. Dawka: 150-200 ml/ha. UWAGA zabieg produktem etylenowym wykonujemy jedynie na owocach przeznaczonych do przechowywania w warunkach KA, ULO lub w systemie SmartFresh. Nie powinniśmy stosować tego typu zabiegów gdy owoce będą przechowywane w zwykłych chłodniach czy przechowalniach. Oprysk stosujemy w ciągu dnia, w warunkach gdy temperatura powietrza wynosi 18-22C.
Ze względu na ryzyko opadów, do wszystkich wymienionych produktów, jeśli pH ich roztworu nie przekracza 7,5, można dodatkowo stosować kaptan jako jeden z pierwszych zabiegów związanych z ochroną przed chorobami przechowalniczymi.
Na plantacjach czereśni i wiśni kontynuujemy intensywne nawożenie dolistne. Podstawowe nawozy to mocznik w dawce 10kg/ha i siarczan magnezu w dawce 15kg/ha. Do nawozów warto dodać jeden z fungicydów zwalczających drobną plamistość na liściach i fosforyny.