Komentarz dnia - codzienne informacje o sytuacji w sadach

Stacje meteorologiczne - dostęp do danych

Komunikaty - aktualna sytuacja agrotechniczna

3 czerwca, 2020

Przerzedzacze

Tegoroczny sezon  pełen jest nagłych  zwrotów agrotechnicznych. Jednym z nich to konieczność wykonania w niektórych kwaterach zabiegów przerzedzania.

W sytuacji gdy zawiązki, na wymagających przerzedzania odmianach mają, 10-16mm średnicy, w arsenale środków chemicznych do dyspozycji mamy BA solo lub w mieszaninie z NAA i metamitron. Gdy zawiązki znajdą się w przedziale 22-25mm możemy, jako ostatnią deskę ratunku, wykorzystać  ethefon. Ale o tym produkcie będziemy pisać później.

Aby odpowiednio wybrać produkt do przerzedzania, jego dawkę i warunki zastosowania, dobrze jest choćby pobieżnie zrozumieć jak takie preparaty działają.

Zanim to jednak wyjaśnimy, musimy zdać sobie sprawę, że na drzewach, w tym przypadku jabłoniach, trwa stała rywalizacja najszybciej rosnących części  o składniki pokarmowe. Rywalizuję generatywne zawiązki z wegetatywnymi  liśćmi i pędami. Walka idzie o węglowodany, które tworzone są głownie w liściach, w procesie asymilacji. Zresztą to nie jedyne substancje o które toczy się spór. Podobne współzawodnictwo dotyczy również choćby wapnia, o który walczą liście i zawiązki. Węglowodany to cukry, które wykorzystywane są zarówno jako budulec oraz jako surowiec spalany przez rośliny  podczas oddychania. Cukrów potrzebują  wszyscy, ale nie zawsze dla wszystkich go wystarcza. Jeśli drzewo rośnie  silnie i słabiej wiąże,  wytwarza mocne, jednoroczne pędy i dużo liści. W takich warunkach zawiązki dostają mniej cukrów i łatwiej się osypują. Tak dzieje się na odmianach z grupy Jonagolda, drzewach mocniej ciętych, rosnących na silniejszych podkładkach, dobrze odżywionych.

Dlatego mając takie warunki używamy słabiej działających przerzedzaczy lub ich mniejsze dawki.

I odwrotnie. Jeśli drzewa rosną słabiej (karłowe podkładki, odmiany słaborosnące, drzewa niedożywione i osłabione), wówczas zawiązki uzyskują przewagą , zdobywają więcej cukrów i mocniej trzymają się na drzewie. Tak jest w przypadku większości odmian drobnoowocowych, gdzie prym wiodą Golden Delicious a zwłaszcza Gala. W takich warunkach wybieramy silniej działające przerzedzacze lub ich wyższe dawki.

Cukry, które są decydujące jeśli chodzi o precyzyjne przerzedzanie, są głównym celem większości przerzedzaczy, które blokują ich syntezę, np. poprzez hamowanie fotosyntezy.

W efekcie  takiej blokady dochodzi do jeszcze większej konkurencji o pokarm.  To już nie tylko rywalizacją między zawiązkami a całą resztą drzewa. Dochodzi tu dodatkowo zwiększona rywalizacja między samymi zawiązkami. Dlatego im silniej działający przerzedzacz, który silniej hamuje tworzenie cukrów, tym mniej pożywienia dla zawiązków.  Czyli więcej ich musi spaść.

  • Silnym przerzedzaczem jest metamitron.
  • Słabym benzyloadenina.
  • Pomiędzy nimi można ustawić mieszaninę : benzyloadeninę z NAA.

Ale to nie wszystko. Są też i inne warunki, które wpływają na tworzenie w roślinie cukrów. To światło i temperatura.

  • Im więcej światła tym szybsza fotosynteza i większa produkcja cukrów. 
  • Gdy cieplej cukrów tworzy się mniej, a nocą fotosynteza wręcz całkowicie ustaje.
  • Im cieplej, tym  szybsze oddychanie a więc większe zapotrzebowanie na cukry.
  • Gdy zimniej więcej cukrów dla każdego. 

Dlatego jeśli jest ciepło i brak słońca (noc, zachmurzenie) roślina zużywa więcej cukrów czyli przerzedzacze działają silniej i więcej zawiązków opadnie.

Gdy jest zimno i dużo słońca. Cukrów tworzy się o wiele więcej a znacznie mniej spala. W takich warunkach przerzedzacze działają słabiej.

Dlatego dobierając odpowiedni sposób przerzedzania  uwzględniamy wszystkie wymienione warunki:

  • Siłę wzrostu drzew (wiek, podkładka, odmiana, sposób cięcia, stosowanie Regalisu)
  • Warunki pogodowe (ciepło, zimno, dzień, noc, słońce, chmury)
  • Rodzaj przerzedzacza i jego dawkę, które dopasowujemy do poprzednich warunków.

Np.

  1. Gala M9, zimno i pełen słońce: Brevis 2,0 kg/ha
  2. Gala M26, zimno, zachmurzenie: Brevis 1,6 kg/ha
  3. Gala M9, ciepło, zachmurzenie: Brevis 1,5 kg/ha
  4. Idared M26, ciepło, chmury: BA (10%) 1kg/ha
  5. Idared M9, ciepłeo , słońce: BA (10%) 0,9l/ha+NAA (10%)0,1l/ha
  6. Jonagold M26, ciepłeo, słońce: BA (10%) 0,8 l/ha
  7. Jomagold M9, ciepło, słońce:BA (10%) 1,0l/ha
  8. Jonagold M26, ciepło, chmury, Regalis: BA (10%) 0,8l/ha
TAGS:

Pozostałe Komentarze dnia

Uszkodzenie gradowe

Uszkodzenie gradowe

W niektórych rejonach jabłka zostały uszkodzone przez grad. Owoce są  wyrośnięte i odsłonięte, a więc wyjątkowo narażone na uszkodzenia.  Dodatkowo owoce są tuż przed zbiorem, zawierają znaczne ilości wody a więc mogą być trudności by rany szybko wyschły i zaczęło się...

Dojrzałość zbiorcza jabłek 18.09.2020

Dojrzałość zbiorcza jabłek 18.09.2020

Poniżej tabela z aktualnym stanem dojrzałości najważniejszych odmian jabłoni. Należy zwrócić uwagę na znaczny przyspieszenie w dojrzewaniu. W najbliższych dniach należny liczyć się z koniecznością zbioru takich odmian jak Empire, Red Jonaprince, Szampion, Red...

Dojrzałość, zbiór, zwójkówki

Dojrzałość, zbiór, zwójkówki

  W zależności od wieku drzew i stanowiska, rozpoczynają się zbiory Gali. Tam gdzie owoce są mniej wyrównane, pod względem wielkości lub koloru,  powinno się zastosować zbiór dwuetapowy. W wielu krajach zbiór podzielony jest na trzy etapy. Pierwszy, sa to jabłka...

Terminy zbioru

Terminy zbioru

  Na podstawie prowadzonych analiz stopnia dojrzałości owoców można stwierdzić: powoli mija optymalny termin zbioru gruszek odmiany Konferencja   dojrzałość zbiorczą osiągnęła też już odmiana Lobo pod koniec tygodnia będzie można rozpoczynać zbiory jabłek odmiany...