Dziś praktycznie wszędzie zachmurzenie duże. Okresami opady deszczu, miejscami burze. Prognozowana wysokość opadów miejscami do 25 mm. Lokalnie grad. Temperatura maksymalna od 17°C do 21°C.
W nocy ponownie miejscami opady deszczu, lokalnie burze. Nad ranem miejscami silne rosy i mgły. Temperatura minimalna od 17°C w centrum
W czwartek zachmurzenie umiarkowane i duże, po południu miejscami przelotne opady deszczu i burze, lokalnie z gradem. Opady deszczu w czasie burz lokalnie mogą być o silnym natężeniu, prognozowana suma do 25 mm. Temperatura maksymalna od 25°C na południu i zachodzie, do 27°C na północy i wschodzie kraju. Wiatr słaby i umiarkowany.
Przypominamy, że trwające, praktycznie w sposób ciągły zwilżenie, wyjątkowo sprzyja rozwoju wielu chorób grzybowym i bakteryjnym.
Poniżej lista zagrożeń jabłoni zaczynając od najgroźniejszych i rekomendacje w sprawie ochrony :
- Parch jabłoni – jeśli codziennie pada i trwają przyrosty, raz na 4-5 dni zabiegi produktami kontaktowymi nawet gdy istnieje ryzyko ich szybkiego zmycia.
- Szara pleśń (już niedługo może to być problem nr.1!!!) – zabiegi pirymetanilem w mieszaninie z kontaktem. Warto zwrócić uwagę na preparat Faban.
- Zaraza ogniowa – stałe lustracje. Tam gdzie panuje większe zagrożenie (grusze, kwatery gdzie choroba wcześniej już występowała wczesniej) zabiegi fosforynami. Z powodzeniem można wykorzystać tu Delan Pro. W przypadku wystąpienia objawów choroby dodatkowe zabiegi Sergomilem.
- Choroby kory – w przypadku ciągłych opadów co 7 dni zabieg Topsinem + kaptan na przemian z Sergomil + kaptan. Jeśli opady pojawią się w późniejszym okresie, co 7-10 dni 2-3 zabiegi tebukonazol + kaptanem. W sadach 1-2lata, zwłaszcza w odmianach wrażliwych choroby kory są głównym zagrożeniem.
UWAGA:
tam gdzie doszło do uszkodzeń owoców największym zagrożeniem staje się obecnie szara pleśń. Grzyb, który wywołuje te chorobę, Botrytis cinerea, jest patogenem masowo występującym w środowisku. Posiada cechy nekrofityczne, to znaczy oprócz żywych, może rozwijać się również na obumarłych roślinach lub ich częściach.
Jest grzybem mało wymagającym jeśli chodzi o temperaturę. Bez przeszkód rozwija się gdy jest chłodno a więc i w komorach [przechowalniczych. Sprzyja mu wysoka wilgotność powietrza (ponad 90%), czyli taka, jaka panuje podczas opadów deszczu lub w komorach przechowalniczych.
W obecnym sezonie (mokre kwitnienie, uszkodzenia mrozowe i gradowe, czerwcowe opady, stała i wysoka wilgotność powietrza, wysoka temperatura) szara pleśń ma doskonałe warunki do rozwoju. Dlatego w tym roku należy liczyć się z większymi niż zwykle stratami podczas przechowywania owoców.
Dlatego warto rozważyć obecnie dodatkowe zabiegi mieszaninami preparatów kontaktowych (dithianon, kaptan, mankozeb) z pirymetanilem . Interesująco wygląda tu już gotowa mieszanina – Faban, polecany głownie tam gdzie doszło do uszkodzeń gradowych. Tam gdzie dodatkowo występuje zagrożenie ze strony grzybów z rodzaju Fuzarium i Alternaria, stosujemy tebukonazol.
Przed zbiorem stawiamy głównie na produkty zwalczające szarą pleśń jak np. Bellis czy Luna Experience. Sam zbiór musi być w tym roku wyjątkowo staranny. Owoce nie mogą mierz żadnych nakłuć czy skaleczeń, czy wyrwanych ogonków.
Skala zagrożenie jest naprawdę duża, o czym świadczą wyniki kilku doświadczeń jakie w tym momencie prowadzimy.
Ze względu na opady , jakie panowały w okresie kwitnienia, praktycznie na wszystkich resztkach okwiatu, które znajdują się w zagłębieniu kielichowym, bez problemu izolujemy szarą pleśń. Choroba , będąca na razie w fazie utajonej, w okresie przechowywania może spowodować poważne straty w plonie. Zagrożenie drastycznie wzrasta gdy na owocach występują uszkodzenia skórki.
Szara pleśń na pylnikach kiatów jabłoni. Zdjęcie wykonano po 6 tygodniach od infekcji. Kwiaty trzymano przez ten czas w lodówce. Choroba rozwijała się bez przeszkód w temperaturze około +1C.