UWAGA ze względu na panujące upału powinno się zawiesić wykonywanie wszystkich zabiegów środkami ochrony roślin i nawozami. Dotyczy to zwłaszcza zabiegów chlorkiem wapnia.
Panujące upału negatywnie wpływają na dojrzewające jabłka i gruszki. Nie chodzi tu tylko o oparzenia zewnętrzne, ale i o uszkodzenia części wewnętrznych. Zbyt intensywna operacja słoneczna wpływa również na osłabienie fotosyntezy i ogólną degradacje jakości plonu. Dodatkowo owoce narażone na przegrzanie gorzej się przechowują. Warto również pamiętać, że w miejscach owoców wystawionych na silne nasłonecznienie szybciej pojawiają się objawy gorzkiej plamistości podskórnej.
Owoce uszkadzane są zarówno przez ciepło jak i przez promieniowanie UV. Dlatego wyróżniamy trzy rodzaje uszkodzeń.
- Martwice i czarne nekrozy związane z uszkodzeniem przez wysoką temperaturę. Tu jedynym sprawcą uszkodzeń jest temperatura. Wystawione na działanie słońca owoce absorbują ciepło. Im są większe, tym większa jest absorbcja, tak więc na uszkodzenia narażone są te odmiany, których zawiązki są największe, jak Jonagoldy, Ligol czy Szapmion. Niestety są to odmiany, które z natarty gorzej się przechowują ze względu na szybką utratę jędrności i występowanie gorzkiej plamistości podskórnej.
- Fotooksydacyjne nekrozy wywołane przez UV. Te uszkodzenia mogą powstać w sytuacji gdy owoce są nagle wystawione na działanie promieni UV . Dzieje się tak w słoneczne dni po przerywce lub po letnim cięciu. Uszkodzenie fotoksydacyjne mogą pojawić się nawet gdy nie ma wysokich temperatur.
- Uszkodzenie pośrednie, wywołane zarówno przez temperaturę jak i UV mają charakter zbrązowieńUszkodzenia te objawiają się jako nieznaczne zbrązowienia skórki. Często mogą występować na odmianach kolorowych. Pojawiają się gdy panuje silne nasłonecznienie i dość ciepła, ale nie koniecznie upalna Uszkodzenia te mogą być widoczne dopiero podczas przechowywania owoców.
Dlatego chroniąc owoce przed uszkodzeniami słonecznymi musimy zabezpieczaj je zarówno przed wysoką temperaturą jak i przed promieniami słonecznymi.
Do schładzania owoców najlepiej wykorzystać nawadnianie nadkoronowe. Tam gdzie istnieje największe zagrożenie, system powinien być włączany gdy temperatura owoców przekroczy 40C. Zwykle taka sytuacja występuje, gdy przy wysokim nasłonecznieniu temperatura powietrza zaczyna przekraczać 25-27C. Wówczas to zraszanie nadkoronowe powinno być włączane co godzinę na 15-20 min. Chłodzenie następuje ze względu na parowanie wody z powierzchni owoców jak na bezpośrednią wymianę ciepła pomiędzy gorącym owocem a zimną wodą. W takich warunkach nie ma ryzyka uszkodzeń. Uszkodzenia mogą wystąpić, gdy zraszanie jest krótkotrwałe i nie wychładza jabłek. Taka sytuacja ma miejsce podczas wykonywania zabiegów opryskiwaczem lub gdy stosujemy zraszanie przy pomocy deszczowni. Chłodzenie wodą występuje również gdy roślina intensywnie transpiruje, dlatego w warunkach wystąpienia ryzyka uszkodzeń słonecznych, drzewa należy intensywnie nawadniać. Chłodzenie wodą nie chroni przed uszkodzeniami fotooksydacyjnymi jakie pojawiają się po letnim cięciu!!!
Tam gdzie nie ma systemu nadkoronowego zraszania możemy drzewa zabielać . Zwykle stosujemy glinkę kaolinową. Jednak produkt ten stosowany o tej porze może pozostawać na owocach aż do zbiorów a to nie zawsze jest akceptowane przez producentów. Dlatego w tym samym celu można również stosować preparat Maxflow Ca, którego osady są o wiele łagodniejsze, przy porównywalnym efekcie ochronnym jaka daje glinka.
Uwaga nie musimy bielić całego sadu. Niekiedy wystarczą zabiegi tylko na najbardziej narażone miejsca jak:
- wystawy zachodnie i południowe rzędów. Dotyczy to zwłaszcza rzędów rosnących w kierunku wschód-zachód.
- jedynie wierzchołki drzew. Zabieg wykonujemy 3-4 górnymi dyszami
- jedynie zewnętrzne owoce. Zabieg wykonujemy z małym wydatkiem wentylatora aby nie wtłaczać substancji zabielającej do zacienionego wnętrza korony.
- kwatery po cięciu letnim lub przerywce
- kwatery gdzie rosną największe owoce
- odmiany gdzie najczęściej występuje gorzka plamistość podskórna
- kwatery gdzie nie ma nawodniania i na lżejszych glebach